Sport is mijn favoriete ding om naar te kijken en ik denk dat veel mensen het kunnen herkennen. Het is gewoon zo leuk om te rooten voor je favoriete team of spelers, sportnieuws bij te houden en zelfs enkele sportevenementen bij te wonen. Ik vind het ook leuk om af en toe op sport te wedden, vooral als ik bet365 bonuscode vind. Hoewel ik van voetbal en basketbal hou, is MMA mijn favoriete sport om naar te kijken; Ik realiseerde me echter dat niet iedereen weet wat MMA is.

Mixed Martial Arts, vaak MMA genoemd, is een van de meest bekeken sporten ter wereld geworden en blijft jaar na jaar in populariteit toenemen. Wat ooit werd gezien als een bruut spel van kooigevechten, is MMA gegroeid en geëvolueerd tot een sport op zich, met een toegewijde schare fans over de hele wereld.

Met deze stijging in populariteit en de geboorte van bekende namen zoals Conor McGregor en Ronda Rousey, zijn meer en meer mensen op zoek om MMA te gaan doen. Met dit in gedachten, hebben we deze beginners gids voor MMA samengesteld, die je door alles zal leiden wat je moet weten om te beginnen.

Wat is MMA (Mixed Martial Arts)

MMA, zoals de naam al doet vermoeden, is een combinatie van elementen en aspecten van verschillende disciplines in één volledige vechtkunst met eigen regels. Als zodanig is er een grote verscheidenheid aan technieken toegestaan binnen MMA, zoals kniestoten, elleboogstoten, stoten, trappen, submissions en take downs.

In de begindagen van MMA ging het om twee vechters van verschillende disciplines die het tegen elkaar opnamen om te zien welke van hun vechtsporten beter was. Naarmate MMA zich verder ontwikkelde, werd het duidelijk dat geen enkele vechtsport de beste is. In plaats daarvan, het gebruik van technieken uit meerdere disciplines in harmonie met elkaar, de weg geplaveid naar succes.

Hoe win je een MMA-gevecht?

Submission: Een submission win is wanneer je een grappling techniek uitvoert waarbij je een bepaald gebied van het lichaam van je tegenstander zodanig belast dat ze moeten toegeven. Een submissie wordt bevestigd wanneer een vechter tikt, wat aangeeft dat hij is onderworpen en wordt aangeduid als “tapping out”.

KO/TKO: Als een vechter een tegenstander bewusteloos slaat door middel van een strike, wordt de overwinning beschouwd als een KO (knock out). Als de scheidsrechter ingrijpt om te voorkomen dat een vechter nog meer schade oploopt, spreekt men van een TKO (technical knock out).

Besluit: Een beslissing overwinning vindt plaats als geen van beide vechters zijn of haar tegenstander afmaakt via een onderwerping of knock out. De beslissing wordt genomen door drie juryleden die naast elkaar in de kooi zitten en het gevecht per ronde beoordelen.

Diskwalificatie (DQ): Een vechter kan ook worden gediskwalificeerd als hij opzettelijk een illegale slag uitvoert met het doel om schade toe te brengen aan zijn tegenstander. Ook wanneer een vechter 3 overtredingen maakt en de scheidsrechter dit opzettelijk acht, kan de vechter worden gediskwalificeerd.

Wat zijn de regels?

De exacte regels van MMA kunnen variëren van organisatie tot organisatie, waarbij de regels vaak bepaald worden door het feit of het een amateur of professioneel gevecht is. Amateur MMA-wedstrijden hebben de neiging om kortere rondes te hebben, waarbij minder stoten zijn toegestaan en vaak dragen de vechters extra beschermende uitrusting zoals scheenbeschermers.

Hoewel MMA een grote verscheidenheid aan slagen toestaat, zijn bepaalde technieken die als te gevaarlijk worden beschouwd, een overtreding. De zwaarte van de straf voor het overtreden van één van deze regels zal afhangen van hoe gevaarlijk de overtreding was. Zo is het onwaarschijnlijk dat je gediskwalificeerd wordt als je je aan de omheining vasthoudt, terwijl je een tegenstander die op de grond ligt een knietje geeft.