Yaroslav Amosov, ooit de mededinger waar niemand tegenop wilde, is nu veranderd in de kampioen die misschien niemand kan verslaan.De ongeslagen Oekraïense sambo-stilist voltooide zijn klim naar de top van de Bellator MMA-berg op 11 juni, toen zijn unanieme beslissing over Douglas Lima in het hoofdevenement van Bellator 260 hem de onbetwiste weltergewichtskroon van de promotie opleverde.

Amosov heeft al zijn zeven gevechten gewonnen sinds hij in 2018 de handen ineensloeg met het door Scott Coker geleide bedrijf en zich in het proces ontpopte als een van de belangrijkste concurrenten van de sport op 170 pond. Overwinningen op de eerdergenoemde Lima, Logan Storley en drievoudig NCAA-worstelkampioen Ed Ruth verankeren zijn cv, dat een robuuste 73% afwerkingspercentage bevat.

1. Zijn succes was onmiddellijk.

Amosov maakte zijn professionele mixed martial arts debuut op 18-jarige leeftijd op 14 juni 2012, toen hij Vitaliy Maystrenko met stoten versloeg in de eerste ronde van hun ontmoeting onder de vlag van de Combat Sambo Federation of Ukraine. Amosov werd 4-0 als tiener, na zijn overwinning op Maystrenko met daaropvolgende overwinningen tegen Artiom Cula, Vitaliy Matornika en Vadim Sandulskiy.

2. Hij bouwde zijn reputatie op door gevechts-stoppend geweld.

De Oekraïense “Dynamo” vestigde al snel zijn reputatie als krachtige afmaker in de regionale scène door 15 van zijn eerste 16 tegenstanders te stoppen. De enige uitschieter? Een unanieme beslissing van drie ronden over Oleg Olenichev op een Tech-Krep Fighting Championship-evenement in december 2014.

3. Beperking tipt vaak zijn speer.

Amosov heeft acht van zijn tien overwinningen geboekt via een nekaanval. Zijn methoden van keuze: drie rear-naked chokes, twee north-south chokes, twee anaconda chokes en een brabo chokes. Amosov heeft ook twee armbars op zijn naam staan, zodat niemand de fout kan maken om hem een one-trick pony te noemen.

4. Hij ademt ijle lucht.

De vertegenwoordiger van American Top Team staat 26-0 toen hij het Bellator weltergewichtkampioenschap veroverde en de derde man werd die de 170-pond titel opeiste met een ongeslagen record. Lyman Good (10-0) en Ben Askren (7-0) waren de anderen.

5. De kooi kon hem niet bedwingen.

Amosov is viervoudig wereldkampioen in gevechtssambo. Hij trof goud op de kampioenschappen van de World Combat Sambo Federation in 2013, 2014, 2015 en 2017. Succes is natuurlijk meetbaar zowel binnen als buiten de sport!

6. De gevolgen van de oorlog voor de sport in Oekraïne

Het verhaal van Yaroslav Amosov is niet het enige. Vorige week heeft de FIFA de loting gehouden om de groepen voor de wereldbeker van 2022 in Qatar te bepalen. Daar werden we eraan herinnerd dat er een aantal landen zijn die strijden om de laatste tickets voor deelname aan het meest verwachte sportevenement ter wereld.

Een van die landen is Oekraïne, dat de UEFA-play-off met Schotland zal spelen in een wedstrijd die voor onbepaalde tijd is uitgesteld wegens de oorlog. De sportactiviteit is volledig tot stilstand gekomen in het land dat belegerd wordt door de Russische aanval en topsporters die tot enkele weken geleden deelnamen aan de Olympische Winterspelen van Peking in 2022 en aan de belangrijkste internationale toernooien, hebben hun sportuniformen moeten vervangen door het leger.